top of page

Deeltijds werk

Als arts-specialist in opleiding kan je deeltijds werken sinds 2017! 

Wettelijk is het mogelijk om je opleiding deeltijds te vervolledigen. Hieraan zijn enkele voorwaarden gekoppeld: 

  • Je hebt toestemming van je lokale stagemeester nodig waar je de opleiding deeltijds wil lopen

  • Je hebt toestemming nodig van je coördinerend stagemeester 

  • De opleiding wordt proportioneel verlengd (Als je een 5 jarige opleiding hebt, en je werkt steeds 4/5, wordt je opleiding met 1 jaar verlengd)

  • De erkenningscommissie moet akkoord gaan (hiervoor dien je een gewijzigd stageplan in met handtekening van je coördinerend stagemeester alsook je lokale stagemeester)

  • Je moet steeds minstens 50% activiteitsgraad hebben (dus halftijds werken)

Dit deeltijds werk kadert voornamelijk in een gezonde work/life balans en de vraag vanuit verschillende assistenten. Wanneer je om medische redenen deeltijds wil werken is het aangeraden dit met je huisarts en arbeidsarts van het ziekenhuis te bespreken.

Bij deeltijds werken wordt het loon ook proportioneel verminderd (4/5 werken geeft dus ook een vermindering van 20% van het basis maandloon. De percentages voor oncomfortabele uren en toeslagen voor bereikbare wachten blijven wel hetzelfde).

De wettelijke basis om deeltijds te werken is terug te vinden in art. 4 van het MB 2014 rond algemene criteria voor erkenning van arts-specialisten.

Wil je graag deeltijds werken? 

 

  • Trek je opting out-clausule (indien getekend) in. Zo worden je maximale uren per week verminderd tot 48h gemiddeld over 13 weken.

  • Ga het gesprek aan met je coördinerend stagemeester aan en bekijk de mogelijkheden op welke stageplaatsen deeltijds werk mogelijk kan zijn. Bereid daarna samen een wijziging van het stageplan voor en contacteer je erkenningscommissie om dit in te dienen. 


Ervaar je moeilijkheden? Contacteer VASO!

bottom of page